Változtasd meg a kinézetet! :-)JavaScript - ha letiltottad, engedélyezd!Regisztrálj, hogy lásd a feltöltött nagyméretű fotókat, jelöld be Davidet kedvencnek, hogy még több rajongót gyűjthessen be! :) Kattints ide David Starity adatlapjához!
A DavidGarrettFan.net egy rajongói oldal, nem áll kapcsolatban Daviddel, vagy a menedzsmentjével. A szövegek saját fordítások (a származási helyük jelölve van), máshol történő felhasználásuk csak a forrás feltüntetésével (davidgarrettfan.net) engedélyezett. A fejlécek, egyéb grafikus munkák máshol történő felhasználása TILOS, kivéve, ha direkt ilyen célra készültek. Ebben az esetben az engedély feltüntetésre kerül. Az oldal nem vállal felelősséget a honlapon található, látogatók által tett hozzászólások tartalmáért.

Nyitás: 2014.02.17.
Kapcsolat: davidgarrettfan.net[kukac] gmail[pont]com

This website is an unofficial fansite for entertainment and for information exchange. The pictures, sounds and videos are the properties of the concerned companies, enterprises or shows. They are published with non profit aims and they are not source of funds for the webmaster.
The header images are made from self-made concertphotos.
Hegedűi"Ha Isten, mint mondják, a maga képére teremtette az embert, akkor bízvást állíthatjuk, hogy az ember saját képére alkotta a hegedűt, helyesebben a nő képére, mert a hegedű gyönyörű istennő." / Yehudi Menuhin, hegedűművész


Az esetek döntő többségében a hegedűművészek a régi, nagy értékű hangszereket egy bizonyos időre úgy kölcsönzik ki. A műkincseknek számító hegedűk tulajdonosai általában alapítványok, múzeumok, bankok, műgyűjtők.

"Gyerekkorom óta elég szerencsés vagyok a hangszereket illetően." David édesapja, Georg Bongartz amellett, hogy jogász, hegedűkereskedő és aukciósház tulajdonos is, így David valóban már gyerekként élvezhette ennek előnyeit (is) :)

David az alábbi hangszereken játszik, vagy játszott:
(Eddig elérhető interjúk alapján. A lista még bővülhet, vagy korrigálásra kerülhet. A táblázatban felsorolt értékek persze meg sem közelíthetik a valódi értékeket, hiszen a műtárgyak felbecsülhetetlenek.)


Hegedű / Készítő neve Mikor? Érték Megjegyzés
Jean-Baptiste Vuillaume 4 évesen
"feles" méret
Francesco Giovanni Pressenda gyerekként

"San Lorenzo" Stradivarius (1718) 1992, 2002, 2007, 2008 4 millió USA dollár A Talbot Alapítvány tulajdona
Giovanni Battista Guadagnini (1772) 2003-tól 1,5 millió USA dollár David Garrett tulajdona, általában crossover koncerteken játszik rajta
Nicolo Gagliano (1731) 2008 250 ezer euró
Antonio Stradivari (1703) 2008 4,5 millió USA dollár
Antonio Stradivari (1713) 2005-2009

Guarneri del Gesu (1728) 2009
A Beethoven hegedűversenyhez kölcsönözve
Jean-Baptiste Vuillaume (1864) ?-2014
David Garrett tulajdona, általában crossover koncerteken játszik rajta
"Ex A. Busch" Stradivarius (1716) 2009-től 5 millió USA dollár David Garrett tulajdona 2010-től,
általában klasszikus koncerteken játszik rajta2013.11.21. - Moszkva, interjúrészlet: [forrás]

- Jelenleg hány hegedű van a saját tulajdonában?
- Ez van a klasszikus koncertjeimhez ["Ex Busch" Strad.], és van még kettő a crossover koncertjeimhez. Nyáron néha még esik is, de télen nincs szabadtéri koncertem. Nyáron is lehet néha rossz idő. Szóval, van egy Jean-Baptiste Vuillaume hegedűm a turnéimhoz, ő egy kitűnő francia hegedűkészítő mester volt.

- És koncert közben váltogatja a hegedűket?
- Nem. Tudja, minden hangszernek megvan a maga hangszíne, mind különböző. Ezért egy-egy turné előtt azzal a hegedűvel gyakorlok, amelyikkel fel fogok lépni.


Néhány információ a hegedűről, és hogy miért is nehéz játszani rajta?
[Forrás: wikipédia]

Egyes megállapítások alapján a hangja nagyon hasonlít az énekhangra, ezért is képes olyan mély érzelmeket kelteni az emberben.

Míg a gitárnál a hangszerre úgynevezett érintők vannak szerelve, addig a hegedülésnél a játékosnak saját magának kell elsajátítani, hogy melyik hangnál hova rakja az ujját, különben a hang hamis lesz. Többek között ezért szükséges a hegedüléshez nagyon jó hallás.

A hegedűsök általában több órát gyakorolnak naponta (nem ritka az akár 6 órás gyakorlás sem!), amelynek egy részét skálák és úgynevezett ujjgyakorlatok teszik ki, amelyeknek céljuk az, hogy minél jobban elsajátítsák, hogy mikor hova rakják ujjaikat (tehát a minél pontosabb intonáció).
Ezen gyakorlatok főleg a kezdetekkor fontosak, hogy minél jobb billentés alakuljon ki. A hosszabb, nehezebb futamokat pedig eleinte lassan játsszák, majd fokozatosan felgyorsítják.

Nagy hegedűsöknél is előfordul, hogy rosszul billentenek, de olyan gyorsan korrigálnak, hogy a közönség általában észre sem veszi. Jascha Heifetz hegedűművész (1901–1987) ezzel kapcsolatban mondta, hogy "ugyanannyi hamis hangot játszom, mint bárki más, csak még azelőtt korrigálom, mielőtt rajtam kívül bárki más meghallaná."

Original videos: | Thanks DG Support! | Thanks Todd Brunel! :)Források és kapcsolódó témák:

Hegedűk - A Guadagnini I. - A baleset